Des de fa més de 50 anys, la secció de teatre del Casal de l’Espluga ‘Tratea Teatre’ ofereix representacions de tot tipus i estils, a l’escenari del Teatre del Casal i també en ruta.
El grup té dues seccions ben diferenciades, l’agrupació que representa Els Pastorets de l’Espluga, cada dos anys, i la secció de teatre que fa obres diverses, ja poden ser còmiques o drames, clàssics o moderns. A més, el Casal de l’Espluga ha posat en marxa en els últims anys una escola de teatre per a infants, joves i adults.
CONTRACTACIONS: 676434132
Obres de teatre recents
ELS PASTORETS DE L’ESPLUGA (1976-2021/2022)
El 25 de desembre de 2021 i el 2 de gener de 2022, Tratea Teatre del Casal de l’Espluga representarà al teatre del Casal, a dos quarts de 7 de la tarda, l’espectacle nadalenc per excel·lència: Els Pastorets de l’Espluga de Francolí. La història de Lluquet i Rovelló es representa al Casal de l’Espluga des de 1976, però hi ha referències de representacions de diferents versions dels Pastorets a l’Espluga des de 1887. L’equip dels Pastorets el forma més d’un centenar de persones que fan realitat un gran espectacle escènic, artístic, de llum, so i efectes especials.
VENDA D’ENTRADES (A partir de l’11 de desembre) a Entrapolis.com:
CAMPANYA CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA (2021)
El juliol de 2021 actors i actrius del grup Tratea Teatre del Casal de l’Espluga, juntament amb actrius de la companyia espluguina Els Telotistes van participar en l’enregistrament de diverses escenes sobre el masclisme quotidià per un conjunt de vídeos de la campanya contra aquest tipus de violència del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, anomenada ‘Jo m’implico’.
D’OCA A OCA (2018-2019)
En aquests moments, Tratea Teatre té en cartera l’obra còmica D’oca a oca, estrenada al teatre del Casal de l’Espluga el 26 de juliol de 2018 i representada novament el 21 d’abril 2019. Es tracta d‘una comèdia d’embolic trepidant de John Chapman i Ray Cooney. La companyia té previst tornar a representar-la a l’Espluga el 2022 i seguidament farà bolos, de moment de manera indefinida. Contractacions: 676434132
PARALELO 1934 (2017)
En el marc del Festival Internacional de Novel·la Criminal de l’Espluga de Francolí ‘El Vi fa Sang’ el grup Tratea Teatre del Casal de l’Espluga es va sumar, l’any 2017 al projecte teatral amb diferents companyies de teatre de la Conca de Barberà, dirigit per Josep M. Vallès, per representar la comèdia “Paralelo, 1934” el dissabte 25 de març al Teatre del Casal de l’Espluga de Francolí, amb una segona representació el 7 de maig de 2017 al Teatre Foment de Vimbodí.
“Paralelo, 1934” s’insereix en el teatre detectivesc. El teatre en català a la post guerra, era de les poques manifestacions artístiques amb que comptava la nostra cultura. Pel que fa a la literatura catalana, el gènere policíac i de misteri, sovint adaptat d’obres estrangeres, va ser més actiu, inicialment, en el teatre que en la narrativa. Aquesta obra de Josep M. Poblet adaptant la novel•la de Rafel Tassis, n’és un bon exemple. La versió preparada a l’Espluga va incloure també el primer cuplet escrit en català just 100 anys enrere, “La Font del Xirineu” amb lletra de Rossend Llurba i que va estrenar en el Paral·lel barceloní Raquel Meller.
TERRA BAIXA (2016)
El juliol del 2016, el grup de teatre del Casal de l’Espluga va representar l’obra “Terra Baixa” del dramaturg català Àngel Guimerà.
L’obra es va estrenar amb motiu de la celebració del 50è aniversari de la inauguració del Casal de l’Espluga i va tornar a representar-se el 12 d’octubre de 2016.
Per l’espectacle es va habilitar un decorat de fusta sobre la paret mestra del teatre del Casal amb l’objectiu de recrear-hi la masia de l’hereu Sebastià. Tratea Teatre va oferir una versió del clàssic trepidant amb una gran posada en escena, respectant el text original i apostant per un vestuari rigorós a l’època. L’obra va ser dirigida per Ester Majós i Ester Català.
MAROR (2014-2015)
El 25 de juliol de 2014 el grup Tratea Treatre del Casal de l’Espluga va posar en escena ‘Maror’ de Rodolf Sirera, un espectacle d’intriga trepidant amb constants canvis en el temps narratiu sobre la història d’una escriptora de novel·les comercials que decideix canviar de vida als 60 anys i iniciar una nova etapa lluny de les convencions socials.
Per això reuneix la seva família a casa, per por dels efectes que puguin tenir les seves decisions. L’espectacle va representar-se al teatre del Casal de l’Espluga, dirigit per Ester Majós, amb motiu de la Festa Major i després es va representar a altres poblacions.
L’AMO NOU (2013)
El grup Tratea Teatre del Casal, amb la col·laboració dels Telotistes, va representar el 31 de juliol de 2013 l’espectacle d’època ‘L’Amo Nou’ escrita per l’impulsor del Celler del Celler de l’Espluga, l’espluguí Josep M. Rendé i Ventosa, i on s’explica el context de l’època en què es va construir l’edifici modernista.
Aquesta història ja s’havia representat l’any 1958 al teatre Principal, l’anomenat Xulla, amb motiu de la inauguració del monument a Rendé. Aquest cop, dirigida per Josep M. Vallès, va permetre imaginar-se l’Espluga de principis del segle XX, en els moments de la consolidació del cooperativisme i la construcció del Celler a través de les històries d’amor i de desamor entre els protagonistes, on es podia veure la importància que tenia la propietat de les terres per esdevenir en matrimonis alguns cops forçats, més enllà de l’amor real al qual d’altres persones havien de renunciar per no alterar els fets.
L’ús del poder entre els homes, i sobretot, l’existència del caciquisme local, dibuixava a l’obra una societat masclista i falsament democràtica, on la influència de determinades persones acabava decidint més enllà del poder de l’alcalde o de la pressió popular. La història parla de l’enfrontament entre els propietaris de les terres i els pagesos jornalers, en una època de crispació pel que fa a la defensa dels drets dels treballadors.
LA MALETA RUSSA (2011-2013)
El 25 de desembre (Nadal) de 2011 el grup de teatre Tratea Teatre del Casal de l’Espluga va estrenar la comèdia “La Maleta Russa” de l’autor Ray Cooney.
Es tracta d’una comèdia trepidant que ens explica la història d’una parella a la qual un esdeveniment inesperat els fa canviar la seva visió de la vida.
El muntatge va estar dirigit per Ester Majós i va suposar un any d’assaig. L’èxit de l’espectacle va fer que es repetís fins a quatre ocasions més a l’Espluga de Francolí i després passés a representar-se a diferents poblacions del Camp de Tarragona.
MAGNÒLIA CAFÈ (2010)
La companyia de teatre del Casal de l’Espluga de Francolí ‘Tratea Teatre va estrenar l’any 2010 l’obra titulada “Magnòlia Cafè” d’Àngels Aymar, el proper diumenge de la Fira, 24 de gener.
L’escenari del teatre del Casal de l’Espluga es va transformar en una terrassa d’un restaurant d’estiu. Magnòlia Cafè estava dirigida per Ester Majós i actuant com ajudants de direcció Pep Torres i Rosa Salvadó.
Es tracta d’una obra de teatre aparentment simple però difícil d’assajr per la complicació que suposa intercalar les converses dels diferents clients del restaurant o actuar tot menjant.
COMÈDIA NEGRA (2006-2009)
El desembre del 2006, Tratea Teatre del Casal va estrenar l’obra còmica “Comèdia negra” de Peter Schaffer, en la qual una avaria elèctrica col·loca els personatges en un món al revés de foscor, que converteix l’escena en una autèntica anarquia ascendent.
L’autor va esbossar l’obra basant-se en les convencions de la il·luminació teatral, que és utilitzada a la inversa del que succeeix a l’escena: l’espectador veu il·luminat l’espai que en realitat està fosc, i a la inversa.
La companyia espluguina va oferir un total de 10 representacions d’aquesta comèdia, en una ruta insòlita que els va portar per diferents poblacions, gràcies a l’èxit de la proposta escènica i la particularitat del guió. L’última representació va fer-se a Barberà de la Conca el dissabte 2 de maig de 2009.