18 novembre, 2018

Els Pastorets de l’Espluga

www.pastoretsdelespluga.cat

El grup Tratea Teatre del Casal de l’Espluga ja està treballant en les properes representacions d’Els Pastorets.

Teatre del Casal de l’Espluga de Francolí (Pl. Montserrat Canals, 1)

25 de desembre de 2021 | 2 de gener de 2022

Una tradició espluguina centenària

Equip dels Pastorets de l’any 1976, el primer cop que es van representar al Casal de l’Espluga. (Foto: Arxiu Mercadé)

Els Pastorets de l’Espluga de Francolí es representen des de 1887, en diferents etapes, grups teatrals, escenaris i textos representats. El 1922 es documenten representacions a l’església Vella de Sant Miquel i a partir del 1928, al teatre del Centre Cultural, on el 1931 es va estrenar per primer cop una dona com a actriu a les representacions -en el paper de Mare de Déu.

El 1936 es projecten els Pastorets en cinema mut i després de la Guerra Civil, el 1939, s’estrena per primer cop a la vila la versió de Josep M. Folch i Torres.

Les representacions s’aturen el 1962 i no s’aconsegueix reprendre-les fins el 1976 al teatre del Casal de l’Espluga per obtenir recursos per la cavalcada de reis, a proposta de Josep Maria Vallès.

Des de llavors els Pastorets de l’Espluga de Francolí es representan de forma biennal, esdevenint, al llarg del segle XXI un gran espectacle que parteix de l’escenografia clàssica però incorpora efectes especials i projeccions, orquestra en directe i més de 100 actors i actrius sobre l’escenari.

GALERIA D’IMATGES (2018)

2021, any de canvis

Els nous Lluquet i Rovelló, Marc López i Jordi Queralt, en ser presentats oficialment el desembre de 2020. (Foto: Xavier Lozano)

Aquest any, després de l’últim ajornament per la pandèmia de la COVID-19 i de l’acord per passar el Pessebre Vivent al 2022, recuperem les representacions amb una gran renovació del repartiment: nous actors i actrius representaran els clàssics personatges dels Pastorets, en el que és el major canvi artístic dels últims 20 anys

El grup Tratea Teatre del Casal de l’Espluga va reprendre l’1 de setembre els assajos ordinaris de les representacions encara que el nou equip d’actors i actrius treballa de forma extraordinària des de l’agost de 2020 amb la nova directora artística dels Pastorets, Ester Majós, tenint en compte que l’estrena del nou repartiment s’havia de fer aquell Nadal, però que es va suspendre per la pandèmia (al seu lloc es va emetre una cantada de cuplets de tots els temps per les xarxes). El 2 de febrer de 2021 es van reprendre els assajos amb els nous actors fins a l’arribada de l’estiu.

L’any 2018, gràcies al patrocini del Casal de l’Espluga, la DO Conca de Barberà, Cunicarn i l’Hostal del Senglar, els Pastorets de l’Espluga de Francolí es van emetre per primer cop a televisió amb una audiència de 50.000 espectadors al Camp de Tarragona i més de 3.000 visualitzacions per internet. 

Pots recuperar-los al canal de youtube de Tac12.tv:

Els Pastorets de l’Espluga de Francolí són membres de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. El 12 de març de 2022 el teatre del Casal de l’Espluga i diferents equipaments de la vila acolliran el IV Congrés de Pastorets de Catalunya, ajornat fins aquesta data a causa de la pandèmia.